Složka, která pomáhá zavést malé množství pomalu rozpustné látky, jako je vůně, do vzorce na bázi vody. Jeho role je odlišná od role konzervantu. Může ovlivnit čirost a stabilitu produktu.

Malá množství materiálu ve složení na vodní bázi

Solubilizátor pomáhá rozptýlit materiál ve vodě, který se sám o sobě špatně váže s vodou, jako je vůně. Může si zachovat čirý vzhled, ale čirost neznamená nepřítomnost mastných nebo zapáchajících přísad. Tento úkol se liší od jednoduchého mechanického míchání tekutin. Množství solubilizátoru se volí pro celý systém. Nenahrazuje konzervant a neumožňuje zacházet s podomácku vyrobenou směsí vody a oleje jako s testovanou kosmetikou.

Průhledná forma produktu neznamená nedostatek složité struktury. Malé shluky přísad mohou zůstat pouhým okem neviditelné. Tím se liší posouzení vzhledu od technologického popisu receptury. V praxi se vyplatí neměnit jej sami, pokud výrobce nezajistil ředění.

Význam a použití

Solubilizátor pomáhá zavést vybrané ingredience do konkrétní receptury. Pro kupujícího se jedná o technologickou vlastnost, nikoli informaci o síle péče. Čirá kapalina může stále obsahovat komplexní sadu přísad.

V praxi

Porovnejte použití a označení produktu namísto posuzování bezpečnosti pouze podle průhlednosti. Pokud výrobce doporučuje protřepat, postupujte podle těchto pokynů. Nepředpokládejte však, že jakákoli změna vzhledu je pouze nánosem, který nevyžaduje žádné vysvětlení.

Do zakoupeného produktu sami nepřidávejte olej ani solubilizátor. Získání jednotné směsi není důkazem stability nebo bezpečnosti. Pokud kosmetika změnila formu nebo je poškozen obal, porovnejte situaci s informacemi výrobce.

Krátká definice ve glosáři

Zdroje a další čtení